piątek, 17 maja 2013

Miejmy apetyt na Zdrowie! ;)






Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak w dzisiejszym świecie dużą rolę odgrywa odżywianie. To z nim dostarczamy organizmowi substancji pokarmowych i dodatkowo chemicznych. Właśnie dzięki tym ostatnim stan naszego organizmu i skóry może się stanowczo pogorszyć.

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować w 100% naturalny, domowy sposób na oczyszczenie organizmu. Produktem o którym będzie mowa to OWIES. Nawet nie doceniamy jaką jest on wspaniałą rośliną, która posiada tak wiele zastosowań.

Zawarte w błonniku β-glukany są szczególnie ważne dla ludzi mających kłopoty z przewodem pokarmowym, ponieważ pod wpływem gotowania zamieniają się one w gęsty śluz mający właściwości żelujące, ochraniający błonę śluzową. Zaleca się też stosować je dla celów profilaktycznych, dla uniknięcia tzw. chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, otyłość, cukrzyca czy rak jelita grubego. Mówi się również że błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu ogólnego we krwi. Ma również zastosowanie w przypadku zaparć, gdyż pobudza on naturalne procesy.

Owies skutecznie oddziałuje na układ nerwowy. Napary oraz nalewki z ziela owsa stosuje się go głównie przy bezsenności, osłabieniu nerwowym i wyczerpaniu na skutek depresji oraz sytuacji stresowych. Wyciągi z ziela owsa łagodzą i mogą zapobiegać uszkodzeniom wątroby. Dzięki flawonoidom i saponinom działają również moczopędnie. Związki saponinowe posiadają także właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne.

Odwar z ziela owsa (lub słomy owsianej), bogaty w rozpuszczalną krzemionkę, działa korzystnie w chorobach reumatycznych, artretyzmie, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek. Jest również pomocny w chorobach skórnych, jak trądzik, świąd i łojotok

Owies jest dostępny w postaci:
  • płątków owsianych, 
  • otrębów owsianych, 
  • ziaren owsa, 
  • ziela owsa, 
  • mąki owsianej. 
Z pośród licznej rodziny "owsianej" najczęściej stosowane są płatki owsiane, o których będzie mowa w dalszej części.

Przepis
Ważne, żeby  płatki owsiane zjeść rano na czczo.
Do małej miseczki wsypujemy minimum 2 łyżki stołowe płatków. Zalewamy je gorącą wodą i czekamy, aż płatki nasiąkną wodą. Dla lepszego smaku możemy posłodzić. Płatki możemy też zalać gorącym mlekiem, ale lepszy efekt będzie jeśli użyjemy wody. Opcja wody jest najlepsza dla osób uczulonych na mleko, a także jest wiele skuteczniejsza od tej z mlekiem :)

Sama(M.) codziennie zjadam miseczkę płatków, które doskonale wpływają na moją cerę (która kiedyś była tłusta, w krosty i pryszcze) oraz układ pokarmowy.
Polecam w 100%!!

W kolejnych postach pojawią się porady "z babcinej apteczki" właśnie z wykorzystaniem płatków owsianych (np.domowe maseczki).

Serdecznie Zapraszamy !! ;)

2 komentarze:

  1. Połączenie urody i zdrowia w jednym hmm... świetny pomysł na bloga ;)
    Mam nadzieje że będzie pojawiać się tu coraz to więcej przydatnych i ciekawych informacji.

    Z niecierpliwością czekam na wpis o domowych maseczkach ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. od miesiaca wcinam codziennie rano platki na sniadnie wersja z woda bardzo wygodna w uzyciu bo nawet w pracy jest ta mozliwosc a efety na skorze naprawde niewiarygodne
    dziekuje za swietna rade i chwala temu blogowi bo walczez tradzikiem "cale zycie "a teraz widze poprawe

    OdpowiedzUsuń

Jesteśmy wdzięczne za wszystkie pozostawione komentarze ;))
Są one dla nas wskazówką, że Wam się u Nas podoba.
Pozdrawiamy ;)